مراحل نصب آسانسور
آسانسورها وسایل حمل و نقل بدون راننده هستند و چون این وسایل با ارتفاع همراه هستند بههمین خاطر اطمینان از عملکرد دقیق آسانسور در زمان جابهجایی امری مهم و ضروری است و تمام مراحل نصب آسانسور باید دقیق و بدون اشکال باشد تا هیچ گونه خطری جان مسافران آسانسور را به خطر نیاندازد. از این رو مراحل مهم نصب آسانسور را برای شما معرفی خواهیم کرد.
زیر ساخت برای نصب آسانسور
ساخت و بهرهبرداری از آسانسور شامل مراحل بسیار زیادی میشود که زیر ساخت یکی از مهمترین آنهاست در مرحلهی زیر با برآورد قیمت و ظرفیت آسانسور و در نظر گرفتن فضای مورد نظر برای قرار گرفتن چاه آسانسور آغاز میشود، سازنده باید در نظر گرفتن خصوصیات آسانسور مورد نظر اقدام به ساخت چاه آسانسور کند.
چاه آسانسور بسته به نوع آسانسور باید مقداری از سطح زمین پایینتر باشد، در مرحلهی بعد باید جایگاه دربهای آسانسور مشخص شود، تعیین جایگاه موتورخانه آسانسور، آماده سازی سطح چاه آسانسور، تامین برق سه فاز و تک فاز در چاه آسانسور،نصب تابلو برق در موتورخانه آسانسور، اجرای آهنکشی داخل چاهک آسانسور و….
آمادهسازی کف چاه آسانسور
کف چاه آسانسور باید حداقل 190 cm از سطح زمین پایینتر باشد، کف آسانسور چاه آسانسور باید 10 cm بتن ریزی و 30 cm آرماتور بندی شود و پس از پایان مراحل بتن ریزی و آرماتور بندی کف چاه آسانسور، فاصلهی بین سطح زمین تا کف چاه آسانسور نباید کمتر از 150 cm باشد این فضا برای نصب قطعات آسانسور مانند سینی کابین، بافرها لوازم گاورنر، استقرار سکوی ضربه گیر و… مورد نیاز است، در پایان نصب تمام ملزومات در کف چاه آسانسور باید حداقل فضایی با ابعاد 60×50×100 برای جان پناه باقی مانده باشد این فضا به منظور جلوگیری از آسیب دیدن سرویس در مواقع سرویس و نگهداری آسانسور تعبیه میشود. هنگامی که سرویس کار آسانسور جهت سرویسهای دوره ای نگهداری و یا تعمیرات به چاله آسانسور مراجعه می نماید اگر به طور اتفاقی آسانسور حرکت نماید، سرویسکار می تواند از فضای جان پناه جهت نجات جان خود استفاده نماید.
در مورد ساختمانهای قدیمی که فضای لازم را ندارند جهت پیشگیری بهتر است قبل از ورود سرویسکار به چاله آسانسور از یک سکوی پر تابل فلزی استفاده گردد.
نکته مهم: در این مرحله پیش بینی چاه ارت ضروری است.
عملیات آهنکشی چاه آسانسور
آهن کشی عبارت است از سازه فلزی در داخل چاهک آسانسور جهت استقرار براکت های مورد نیاز ریل های کابین و ریل های وزنه بر اساس نقشه طراحی شده توسط فروشنده آسانسور که بشرح زیر می باشد:
1. تهیه نقشه اجرایی آهن کشی کامل چاهک
2. تهیه لیست آهن آلات مورد نیاز
3. نصب داربست فلزی مناسب جهت اجرای آهن کشی
4. انجام آهن کشی با نظارت نماینده فنی شرکت فروشنده یا دستگاه نظارت ساختمان
5. اجرای ضد زنگ آهن آلات پس از صدور گواهی انجام کار آهن کشی
ایجاد موتورخانه آسانسور
اتاق موتورخانه بر حسب ابعاد و نقشه اجرایی فروشنده اجرا می گرددو رعایت ابعاد و اندازه های زیر الزامی است:
• ارتفاع از روی کف تمام شده آخرین توقف تا زیر سقف اطاق موتورخانه حداقل نباید کمتر از ۶ متر باشد.
• اتاق موتورخانه باید درب با عرض ورودی حداقل ۸۰cm داشته باشد.
• اتاق موتورخانه باید دارای پنجره جهت تهویه باشد.
• نصب هواکش مناسب در موتورخانه (حداقل با فن ۲۵۰ CFM )
• نصب قلاب فلزی در بالای چاهک آسانسور روی سقف موتورخانه مناسب برای حداقل ۲۰۰۰ kg وزن
• فضای موتورخانه همیشه باید دمای مناسب داشته باشد (بین ۵ الی ۴۰ درجه سانتیگراد)
• نصب کپسول آتش نشانی
• نصب تابلو برق سه فاز طبق مشخصات مورد تأیید شرکت فروشنده آسانسور در موتورخانه
• اجرای کابل کشی برق سه فاز تا موتورخانه جهت نصب به تابلو برق سه فاز
• چنانچه دو آسانسور در کنار هم قرار دارند باید دریچه ای (Trap Door )به ابعاد حداقل ۸۰×۱۰۰ cm در سقف موتورخانه (بالای فضای مقابل درب ورودی آسانسور در طبقه آخر ) تعبیه گردد.
• زیر سقف چاهک در موتورخانه آسانسورهای دوبله دریچه ای به ابعاد ۶۰۰×۵۰۰cm برای هر آسانسور تعبیه گردد.
دور چینی درب طبقات
بعد از نصب ریل و دربها و کنترل نهایی نوبت به دورچینی درب طبقات میرسد که با دیوار دور دربها به وسیلهی آجر، بلوک یا پوششهای فلزی چیده میشود، این دیوار نباید به سمت وارد حریم چاه آسانسور شودو باید با دربها همسطح باشد.
اجرای کابل کشی آسانسور و نصب تابلوی برق سه فاز
اجرای کابل کشی و نصب تابلو برق سه فاز از اهمیت خاصی برخوردار است و مراحل نصب آنها به شرح زیر است
نی نصب کابل برق سه فاز از کنتور تا موتورخانه آسانسور(چنانچه فاصله کنتور تا موتورخانه آسانسور بیش از اندازههای استاندارد باشد باید در سایز کابل تغییر ایجاد کنید)
2. نصب سیم ارث
3. نصب پریز و فیوز مینیاتوری جهت روشنایی داخل چاه آسانسور و فن موتورخانه آسانسور
4. تعبیه ترموستات جهت تنظیم دمای موتورخانه آسانسور
5. نصب مدارهای قدرت، فرمان و لو ولتاژ
بتن ریزی سقف چاه آسانسور
پس از انجام تمام مراحل ذکر شده و تایید مراحل توسط شرکت آسانسوری نوبت به بتن ریزی و آرماتور بندی سقف میرسد، تا سقف توان تحمل بار وارده را داشته باشد پس از بتن ریزی و آرماتور بندی 15 روز طول میکشد تا کاملا خشک شود.
آموزش نصب آسانسور
همانطور که قبلا نیز اشاره شد نصب آسانسور باید توسط افرادی صورت گیرد که در این زمینه آموزش تئوری و عملی دیده باشند، این آموزشها در آموزشگاهها برای افراد بزرگسال و همچنین در برخی هنرستانها برای نوجوانان تدریس میشود، اساتید با سابقه و مجرب با استفاده از تمام قطعات مکانیکی و الکترونیکی آسانسور موجود در کارگاه نحوه کار و نصب قطعات را توضیح میدهند.
آموزش آسانسور را میتوان به مراحل زیر تقسیم بندی کرد:
1. آموزش نصب آهنآلات آسانسور یا شاسی کشی آسانسور
2. آموزش نصب ریلهای راهنمای کابین آسانسور و نصب قاب وزنهی آسانسور
3. آموزش نصب دربهای طبقات آسانسور
4. آموزش نصب مکانیکال آسانسور ( آموزش نصب اجزاء مکانیکی آسانسور مثل موتور گیربکس، کابین آسانسور، سیم بکسل و…)
و آموزش نصب نصب اجزاء الکترونیکال آسانسور ( آموزش الکترونیکی آسانسور مثل تابلو فرمان آسانسور، شستی کلیدها و…)
6. آموزش نکات و قواعد استاندارد آسانسور
7. آموزش تعمیرات و رفع عیوب آسانسور، شناسایی کدهای خطا و شناخت کامل انواع تابلو فرمانهای آسانسور
کارآموزان در پایان آموزشها با گذراندن امتحانها تئوری و عملی موفق به دریافت گواهی نصب و راهاندازی آسانسور میشوند، کارآموزان در پایان دوره قادر به انجام تمام مراحل نصب و راهاندازی آسانسور میباشند