داشتن درب سالم موجب ایجاد امنیت و پیشگیری از سقوط افراد درون چاه آسانسور یا ایجاد دیگر آسیب ها در افراد می شود که به همین خاطر قبل از اقدام به نصب آسانسور یا بازسازی آسانسور باید دید كاملی نسبت به انواع درب آسانسور داشته باشیم.
هر آسانسور باید از دو نوع درب كه به صورت یك پارچه عمل می كنند و امنیت مسافران را از طریق تفكیك فضا و قطع دسترسی به محیط های خطرناك تامین می كند تشكیل شده باشد. به این درب ها، درب كابین و درب طبقه گفته می شود كه درب كابین بر روی كابین و درب طبقه در هر ایستگاه آسانسور در طبقات نصب می شود؛ پس می توان گفت هر آسانسور به طور معمول دارای یك درب كابین و درب طبقه به تعداد طبقات است.
درب کابین آسانسور
تعداد این درب بستگی به تعداد ورودی و خروجی کابین آسانسور دارد در برخی از ساختمان ها به دلیل محدودتهای معماری و یا نیاز به جداسازی بعضی از بخشهای ساختمان از یکدیگر برای آسانسور بیشتر از یک درب کابین تعبیه میشود اما به طور معمول تعداد درب کابین آسانسور یکی است؛ درب کابین همراه با کابین آسانسور جابهجا میشود و تنها در زمان ایست کامل در هر طبقه باز میشود. درب کابین به صورت خودکار در زمان حرکت بسته شده و با جدا کردن فضای کابین مسافران را از خطرات ناشی از حرکت کابین آسانسور بین طبقات حفظ میکند.
درب طبقه آسانسور
درب طبقه، ایستگاه آسانسور در هر طبقه از ساختمان از چاه آسانسور جدا میکند که این امر باعث از بین رفتن خطراتی نظیر سقوط به چاه یا برخورد با کابین در حال حرکت می شود. درب طبقه تنها زمانی باز میشود که کابین در طبقه توقف کرده و درب کابین جهت ورود یا خروج مسافرین باز شده باشد. نوع و همچنین اندازهی این درب به نوع کاربری آسانسور، فضا و استانداردهای موجود بستگی دارد.
انواع درب آسانسور که قطعا دیده اید
درب لولایی
ساده ترین و البته ارزان ترین نوع درب که می توان به عنوان درب طبقه قرار داد درب لولایی است. این نوع درب از یک چهارچوب و خود لته درب تشکیل شده است. بر روی این درب باید قفل جداگانه و دیکتاتور(آرامبند) نیز قرار داد. این نوع دربها را فقط به عنوان درب طبقه می توان استفاده کرد و برای درب کابین کاربرد ندارد.
درب اتوبوسی
نحوه عملکرد این نوع درب مانند درب ورودی مسافرین در اتوبوس های شهری است. یک موتور الکتریکی با استفاده از برق نیروی لازم برای باز و بسته شدن دو قسمت درب را فراهم میکند. دو قسمت درب هرکدام به یک طرف جمع می شوند و روی هم قرار نمی گیرند. یکی از ایرادات این نوع درب اشغال بخشی از فضای آستانه ورودی کابین هنگام باز و بسته شدن آن است. به همین دلیل از این نوع درب فقط در مواقعی که فضای کافی برای لته های درب داخل چاه وجود نداشته باشد استفاده می شود. به درب های اتوبوسی آکاردئونی نیز گفته میشود.
درب تلسکوپی (کشویی)
درب تلسکوپی از 2 یا چند قسمت به موازات هم تشکیل شده است. همه این قسمتها همزمان رو به جلو یا عقب حرکت میکنند و با پوشاندن قسمتی از فضا، کل قسمت ورودی را می پوشانند. بسته به جهت باز و بسته شدن لته های درب ، این نوع را به صورت چپ بازشو و راست بازشو نام گذاری میکنیم.
درب سانترال
این نوع درب از دو قسمت تشکیل شده که یکی از قسمت ها در سمت چپ و دیگری در راست قرار میگیرد. برای باز شدن درب این دو قسمت از یکدیگر دور و برای بسته شدن به هم نزدیک می گردند تا درب بسته شود. درب های سانترال چون از وسط باز می شوند نسبت به درب های تلسکوپی کمی زودتر بسته می شوند.همچنین این نوع درب از زیبایی بیشتری نسبت به بقیه دربها برخوردارند.
دربهای لولایی از نوع دستی و دربهای تلسکوپی و سانترال از نوع اتوماتیک می باشد.
ویژگی های درب خوب آسانسور چیست؟
ویژگی های درب خوب برای هر آسانسور متفاوت است. اما برخی ویژگی های مشترک را در زیر برایتان شرح میدهیم.
۱- عرض درب: عرض درب آسانسور شما باید متناسب با کاربری آسانسور ساختمان شما باشد.
۲- بی صدا: درب آسانسور باید بصورت بی صدا باز و بسته شود.
۳- داشتن فتوسل: برای پیشگیری از بسته شدن درب آسانسور زمانی که کسی(یا چیزی) روبروی آن است درب آسانسور باید مجهز به فتوسل باشد.
۴- تنظیم بودن سرعت و شدت باز و بسته شدن درب: سرعت باز و بسته شدن درب باید توسط سرویسکار تنظیم شود. این تنظیم باید طوری باشد که تعادل بین آرام بسته شدن درب و خیلی سریع بسته شدن آنرا نگاه دارد. از طرفی شدت باز و بسته شدن درب نیز باید تنظیم باشد. بطوری که اگر کسی مانع بسته شدن درب شد درب بسته نشود.
اجزای سازنده درب آسانسور
درب های آسانسور هم مثل دیگر تجهیزات آسانسور از قسمت های مختلفی تشكیل شده است. بعضی از این قطعات در انواع درب های آسانسور مشترك بوده و بعضی دیگر تنها برای یك نوع خاص از درب مورد استفاده قرار می گیرد.
1_ دیكتاتور
وظیفه این قطعه در انواع درب آسانسور پیشگیری از برخورد و ضربه شدید درب با قسمت های كابین است. وجود این قطعه در سیستم درب آسانسور موجب نرمی و آرامی باز و بسته شدن درب آسانسور می شود.
2_ مگنت درب آسانسور
این قطعه برای ایمنی درب آسانسور به كار گرفته می شود. به این صورت كه زمان رسیدن درب به طبقه قفل درب بر روی مگنت فشار ایجاد می كند و موجب باز شدن درب می شود. مگنت درب آسانسور از یك سیم پیچ مغناطیسی و یك اهرم و جك تشكیل شده است.
3_ سنسور درب آسانسور
نقش این سنسور تشخیص وجود یا عدم وجود شی یا شخص در جلوی درب و همچنین لابه لای در آسانسور است. در دو نوع پرده ای و نقطه ای وجود دارد. در صورت وجود شی این سنسور اجازه بسته شدن درب و در نتیجه اجازه حركت به آسانسور را نمی دهد.
4_ كفشك
محل قرارگیری این قطعه در بالا یا پایین كابین در امتداد ریل راهنما است. وظیفه كفشك ها هدایت درب برای باز یا بسته شدن است. كفشك لغزشی، ثابت و غلطكی از انواع كفشك های درب آسانسور است.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. برای اطلاعات بیشتر سفارش آسانسور کافیست با ما تماس بگیرید.